Jak si vybrat postel z dřevěného masivu

Jak si vybrat postel z dřevěného masivu

Postel z masivu je správná investice do zdraví, estetiky a pohodlí na celý život. Kouzlo a kvalita masivního dřeva snadno přesvědčí ke koupi, ale vzhledem k vysoké trvanlivosti výrobku je nutné umět si vybrat. U výběru jsou podstatné rozměry a typ dřeva. Zásady při výběru rozměrů jsou:

  • délka – minimálně o 20 cm delší, než je výška vaší postavy
  • šířka – 80 cm u jednolůžkové, 140-200 cm pro dva
  • výška – 50 cm i s matrací. Starším lidem se doporučuje větší výška kvůli snadnějšímu vstávání z postele

Dostatečné rozměry vám dají možnost trochu „roztáhnout své pohodlí“. Pokud máte místo, je vždy příjemnější si pořídit větší postel. Nyní prozkoumejme materiál: obecně se dělí na měkké a tvrdé dřevo.

Měkké dřeviny jako smrk či borovice jsou nejvyužívanější, protože jsou cenově nejdostupnější. Nevydrží však tak dlouho jako tvrdé dřeviny a snadněji se poškodí.

Smrk

Je lehčí a pružnější než tvrdé dřeviny, ale stále poměrně pevný. Jeho životnost není tak dlouhá, ale v suchém prostředí se jeho trvanlivost zvyšuje. Snáší teplo i zimu. Textura působí uhlazeně a na rozdíl od ostatních dřevin nemění časem barvu ani světlost. Suky bohužel vypadávají ze dřeva.

Borovice

Nejlevnější a asi nejvíce používaný materiál u nás. Tvrdost, odolnost a životnost je srovnatelná či malinko lepší než u smrku. Její textura je hodně kontrastní a teplá. Hůře přijímá povrchové úpravy, zato odolává vlhku. Suky nevypadávají.

postel_borova_anna_4
Borová postel Anna

Př.: Postel Anna

Olše

Olše se spíše hodí do vlhkého prostředí – vzdoruje vlhkosti a drží tvar. Na postel se příliš nedoporučuje, celková kvalita i životnost je nižší a může být napadena škůdci.

Tvrdé dřeviny jsou kvalitativně i užitkově o třídu výš. Jsou tužší, odolnější a esteticky působí většinou vhodněji. To se samozřejmě odráží na ceně, ale zejména u postele není dobré za každou cenu šetřit.

Buk

Tvrdá, pevná dřevina s barevně sladěnou texturou. Odolná proti poškrábání a přístupná povrchovým úpravám (voskování, olejování, lak…). Splňuje požadavky snad všech druhů zákazníků.

Postel Julia
Postel Julia

Př.: Postel Julia

Dub

Celosvětově oblíbený, na rozdíl od buku má výraznou, kontrastní texturu. Je velmi tvrdý a houževnatý s vysokou užitnou hodnotou – řadí se do třídy nejhodnotnějších, nejkvalitnějších a nejfunkčnějších dřevin.

Možnost nakonfigurovat si postel podle vašeho vkusu, kterou někteří výrobci nabízí, vám pomůže vyladit estetický dojem a jednotlivé prvky. Ručně pak můžete na postel nanést barvu, lak nebo vosk. Tak získáte přesně to, co chcete. A to vám přejeme!