Kupujeme dům. Základní pravidla na co si dát pozor v souvislosti s novým občanským zákoníkem.

Vyznáte se v právní hantýrce? Občanský zákoník určuje, jak postupovat při nákupu nemovitosti. Bohužel ne každý je zběhlý v řeči zákonů. Proto vám přinášíme krátké shrnutí, jak při koupi domu postupovat.

Co musí kupní smlouva obsahovat?

kupujeme-nemovitost-2Kupní smlouvu je možné uzavřít pouze v písemné podobě a musí splňovat několik povinných náležitostí. Musí uvádět jednotlivé smluvní strany a jejich identifikační údaje (tedy vymezení prodávajícího a kupujícího), definovat předmět koupě (přesně popsat nemovitou věc), určit kupní cenu v dohodnuté měně (její výši nebo minimálně způsob jejího určení, následně pak i její splatnost a způsob úhrady). Ve smlouvě nesmí chybět určení okamžiku převzetí nemovité věci a může obsahovat i vymezení smluvních pokut, případně další dohodnuté části.

Jak se ke koupi domu vyjadřuje občanský zákoník

Podle občanského zákoníku je stavba součástí pozemku, takže vám může být při koupi domu nabídnutá k podpisu druhá kupní smlouva obsahující převod pozemku.

Zákoník popisuje i zásadu materiální publicity, takže když někdo vychází z údajů v katastru nemovitostí, je chráněn i v případě, kdy údaje uvedené v katastru neodpovídají skutečnosti. Během letošního roku jsou vlastníci povinni upravit zápisy ohledně svých nemovitostí a zásada začne v plném rozsahu platit od ledna příštího roku. Tento princip ale platí i naopak, takže se nikdo se nemůže vymlouvat na neznalost údajů zapsaných v katastru. Je proto důležité pracovat vždy s nejaktuálnějším výpisem.

Ověřte si, kdo nemovitost vlastní, a pokud nemovitost spadá do společného jmění manželů, je nutné podepsat kupní smlouvu s oběma manželi. Z katastru je rovněž možné zjistit, zdali je na nemovitost vázané zástavní právo nebo jestli je zatížena věcným břemenem. Snažte se také zjistit, jestli má k domu někdo nájemní právo nebo jestli v něm není nahlášený něčí trvalý pobyt, případně si také ověřte, jestli v nemovitosti nesídlí nějaká právnická osoba.

Pozor na právní vady ve smlouvách

Stejně jako chcete u kupované nemovitosti znát její skutečný stav se všemi klady i zápory, měli byste si ohlídat i samotnou kupní smlouvu. Ta totiž také může obsahovat různé chyby, ať už úmyslné či neúmyslné, nesrovnalosti, nebo dokonce lstivě přidané právnické formulky, na které můžete později nepříjemně doplatit.

V neposlední řadě si ve smlouvě také zkontrolujte, kdo je uveden jako plátce daně. Nově je totiž umožněna dohoda o tom, že daň zaplatí kupující. Pokud smlouva dohodu neobsahuje, bude plátcem daně prodávající.

Zní to příliš složitě?

Pokud za sebou nemáte úspěšnou kariéru v oblasti práv, doporučujeme obrátit se na zkušeného a proškoleného realitního makléře, který vše připraví a vyřídí za vás. Dům patrně nekupujete každý den, pořízení vlastní nemovitosti bývá jednou z nejdražších věcí v životě člověka, proto se nevyplatí ji podcenit nebo odbýt.

Nezdráhejte se v rámci koupě domu pozeptat expertů z Realitní kanceláře Pubec na otázky, které vás trápí nebo vám nejsou úplně jasné, vše vám rádi vysvětlí a vy budete mít jistotu, že je vaše smlouva v dobrých rukách.