Zahradní altány

By: Patrick Feller

Zahrada již nějako dobu nepatří mezi obyčejné místo s posezením. Lidé na zahradě chtějí trávit svůj volný čas, setkávat se s přáteli nebo jen odpočívat. K relaxaci a odpočinku slouží buď zahradní lavice, nebo pergoly a altány. Obojí patří mezi zahradní stavby, které chrání před deštěm a sluncem jako zahradní slunečník, navíc si tam mohou majitelé přesunout zahradní nábytek a upotřebit je jako prostor k odpočinku.

Ideální místo pro klidné posezení i pořádání zahradních párty

Léto je obdobím různých oslav a grilovacích akcí. Ty se samozřejmě neobejdou bez posezení na zahradě. Každý si rád užije teplo a vychutná fakt, že může posedět venku na čerstvém vzduchu. Co když, ale nastane špatné počasí, které naše plány pokazí? Situaci tak zachrání zahradní altány, které se stanou vítaným útočištěm.

Jsou romantické a skvěle se hodí na větší zahrady. Poskytují dokonalou ochranu a útočiště před sluníčkem, stejně jako pohodlí a soukromí. Bývají zastřešené, a proto jsou vhodné pro pořádání různých akcí. Vaše plány tak nemá šanci ohrozit ani počasí.

Základní charakteristika altánu

Je úplně jednoduchá. Jejich půdorys je buď šestihranný či osmihranný. Případně se může vyskytnout i půlkruhovitý. V případě, že má tvar čtverce nebo obdélníku, mluvíme o takzvané besídce. Většinou mívají dva vstupní schody, místo oken je horní část otevřená tak, aby zajišťovala příjemný výhled a zbytek stěn je plný. Nejdostupnějším materiálem, z kterého se vyrábějí, je dřevo, které působí nenuceně.

Volba parametrů

Výběr zahradního altánu není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Budete-li se ale držet několika jednoduchých kroků, nemůžete udělat chybu.

  • Nejdůležitějším krokem je ujasnění, kolika lidem by měl altán v budoucnu sloužit, jak velké večírky hodláte pořádat, případně jak početné návštěvy většinou hostíte. Podle toho vybírejte velikost budoucího altánu.
  • Dalším krokem je výběr materiálu. Nejčastějším materiálem pro stavbu zahradních altánů je dřevo (borové nebo smrkové), můžete ale volit i stavbu kamennou nebo zděnou, případně i ocelovou konstrukci. Tyto varianty už jsou ale nákladnější.
  • Poslední důležitý parametr je druh podlahy. Přestože se dřevěné altány dodávají většinou i s podlahou, odborníci spíše doporučují (kvůli vzlínající vlhkosti) usazovat je přímo na zem na předem zpevněnou plochu.

Vybavení

Tvoří nedílnou součást těchto staveb. Důležitý je materiál, z kterého vybavení nakoupíte. Nejčastější volbou je samozřejmě dřevo. Volit můžete nábytek od smrku a borovice po bambus, ratan a teak. Každé dřevo má své výhody a nevýhody, všechny však vypadají fantasticky. Pak už stačí přidat jen nějaké květiny a osvětlení a můžete si užít času sami pro sebe nebo pozvat své blízké ke sdílení příjemných chvil.