Rekonstrukce koupelny

Koupelna je většinou jedna z nejmenších, ale zároveň nejdůležitějších místnosti celého domu či bytu. A právě při rekonstrukci této místnosti se pořádně zapotíte, protože zde je vždy nejvíce práce a také jde o poměrně náročné práce, na které nejste zvyklí.

Unsplash / Pixabay

Mít novou koupelnou není tak jednoduché

Pokud se pouštíte do rekonstrukce koupelny, tak byste nejprve měli zvážit, jak hodně budete měnit, protože existují případy, jako například změna vzhledu stavby či zasahování do nosných konstrukcí a podobně vyžadují stavební povolení. A kromě povolení jsou zde také jistá pravidla, zejména ta, která se týkají umístění záchodové mísy. A tyto pravidla byste měli znát, protože je při přestavbě nesmíte porušit.

Na co si musím dávat pozor, když budu umísťovat WC?

Prvním pravidlem je, že záchod nesmí být přístupný rovnou z některých místností, což je pro mnohé samozřejmost, protože asi jen málokdo by si nechal udělat záchod hned z kuchyně či obývacího pokoje. Většinou je musí rozdělovat chodba.

Výjimkou jsou dvě koupelny. Zda máte doma dvě koupelny a jedna z toho je vedle ložnice, tak do této můžete také nainstalovat toaletu, ale jen v případě, že se k ní nebudete moci dostat jinak než z ložnice. Dokonce jsou udány pravidla, jak daleko mají být u sebe umyvadlo a záchodová mísa či vana a podobně.

Záchod a koupelna v jednom?

Někteří mají koupelnu a záchod jako jednu místnost, protože se jim to buďto líbí anebo chtějí ušetřit místem. Ať už to mají z jakéhokoliv důvodu, také musí splňovat jistá pravidla. Takže pokud si budete chtít dát záchodovou mísu také do koupelny a bydlíte v bytě, tak to lze, jen pokud máte dvě a méně místnosti.

Když máte více, musíte mít záchod zvlášť. Avšak pravdou je, že mít záchod odděleně je praktičtější. Už z toho hlediska, že k vám přijde návštěva, která bude potřebovat použít toaletu a některý z členů rodiny se bude zrovna koupat, pak se dostanete do nepříjemné situace.

Módní trendy v koupelně?

Mnozí chtějí provést rekonstrukci koupelny, aby jí oživili a měli jí moderní. Avšak móda je proměnlivá, a pokud nedisponujete velkým majetkem a chutí do práce, tak byste měli raději volit něco nadčasového, co se vám líbí. A jestli opravdu chcete jít s módou, tak to lze i v tom případě, že zvolíte nějaké neutrální obklady a módu do koupelny pustíte pomocí doplňků, které lze jednoduše měnit a rozhodně je to levnější, že se znovu pouštět do přestavby.

Výborným příklad doplňků, které mohou změnit vzhled koupelny, jsou nádoby na kartáčky a na mýdla anebo také netradiční poličky a i věšáčky a podobně. Své také udělá podložka u sprchového koutu či vany a dokonce, i když vyměníte závěs u sprchového koutu. Skvělá výměna tohoto závěsu je sklo, které dá koupelně luxusní vzhled.

Mozaika anebo příroda v koupelně?

Jednou dobou bylo velice módní mít v koupelně mozaiku, avšak někdo namítá, že mu to spíše připomíná koupaliště než útulnou místnost pro hygienu i odpočinek. Proto dnes lidé dají spíše na přírodní prvky. Používají dřevo či mramor, což je poněkud drahé, ale vypadá to velmi pěkně. Samozřejmě, že každý má jiný vkus a tak preferuje něco jiného, ale zpravidla se lidem přírodní prvky líbí.

Pustit se do přestavby koupelny je sice boj a to velmi náročný, ale když vyhrajete, budete nadšeni.