Rekonstrukce umakartové koupelny

Rekonstrukce umakartové koupelny

Bydlení v panelákovém bytě má své pro i proti. Pokud máte byt staršího typu, pak je vám jistě znám pojem umakart, dokonce nejen jako pojem. Umakartová bytová jádra jsou postrach každého panelákového bytu, nevzhledný kus dřevotřísky, který na vás kouká při každém čištění zubů, fénování vlasů nebo koupání. Podle mého názoru snižuje kvalitu bydlení a je na čase s ním něco provést. Jaké máme možnosti, když nechceme umakartové jádro (koupelna, wc)?

První možnost je vše vybourat a postavit nové. Cena přestavby umakartové koupelny na zděnou se u specializovaných firem pohybuje mezi 80-120 tisíci. Tyto firmy Vám za tento nemalý peníz navrhnou novou koupelnu, udělají projekt (dnes většinou v podobě 3D) a vše zrealizují. Vy si jen vyberete typ koupelny a barvu obkladů podle vašeho vkusu. Časová náročnost stavby: asi 2 týdny.

Celá stavba se dá samozřejmě zrealizovat i svépomocí, pak je cena o něco nižší, ale k postavení koupelny už je třeba trochu praxe a zručnosti, nejen v oboru stavitelství, ale také instalatérství, elektrotechniky a obkládání. Taková akce pak může trvat déle.

O něco levnější je varianta ponechání původní umakartové konstrukce, která se zpevní sádrokartonovými deskami. Je však nutné, aby byl umakart v pořádku, tedy bez plísně a nepoškozený. Firma Vám takou rekonstrukci zhotoví asi za 60 tis. korun. Celý proces je časové méně náročný, dá se zvládnout i za týden.

Postup pro vaši představu: na původní očištěný umakart se našroubují sádrokartonové desky, které tvoří pevný základ pro obklad i sanitu. Stěny se tímto způsobem vyrovnají. Po celkové úpravě je interiér koupelny stejný jako u zděné koupelny. Nevýhodou je, že není možné měnit velikost koupelny, vše je v původním skeletu umakartu. Umakartový skelet je slabší než klasické zděné stěny, takže zapomeňte na nové dřevěné dveře, na místě musí zůstat dveře původní. Výsledek je ale pěkný.

Další možnost je lepení obkladů přímo na umakart. Je opět nutné mít umakart v pořádku a nepoškozený.

Postup pro představu: umakart se očistí, natře se penetrací, pak hydroizolací a můžeme lepit obklady. Stejně tak jako v předešlé variantě, ani zde není možné měnit velikost koupelny. Ale při troše dobré vůle je možné měnit dispozice (obnáší to úpravu odpadů, potrubí, elektřiny, ale možné to je). Výsledek je opět pěkný a čistý, k nerozeznání od zděné koupelny. Náklady na takovou úpravu svépomocí mohou být od 15 tis (pokud necháte původní sanitu a vybavení).

Pokud máme opravdu hodně hluboko do kapsy, ale starý umakart už nechceme ani vidět, pak je možné umakart polepit pěknou tapetou, která vám interiér oživí a zkrášlí. Na našem trhu je dnes již široká nabídka koupelnových tapet. Takovou revitalizaci pak jistě zvládne doma každý sám, náklady jsou v řádech stokorun. O něco dražší jsou pak desky z PVC, které se na umakart připevní. Výsledkem je opět pěkná čistá koupelna.

Upřímně si myslím, že vše je lepší než původní hnědý umakart, už jen záleží, kolik se do úprav rozhodnete investovat. Pro mne byla vhodná varianta obkladů na umakart a posuďte sami, jaký je výsledek.