Digestoř do kuchyně …ano či ne?

Digestoř do kuchyně …ano či ne?

Již dlouhou dobu jsou i na českém trhu dostupné digestoře (odsávače páry). Ještě před pár lety byla digestoř moderním a neobvyklým doplňkem domácností, dnes je však v domácnostech zcela běžná, a to zejména v novostavbách či v opravených domech.

Ve starších domech až tak běžné nejsou, neboť starší lidé necítí potřebu je mít …další věci je, že si mnozí ani neuvědomují jejich funkci zabraňování vlhnutí a zbavování pachu domácnosti při vaření. Velmi často je ovšem můžeme dnes vidět snad v každé kuchyni restauraci, hospodě atp., kde jsou bezesporu nepostradatelným pomocníkem.

Jaká je pořizovací cena?

Pořizovací cena digestoří je velmi odlišná, její cenu určuje zejména materiál, ze kterého je vyrobena a její funkce. Neméně podstatné je, jak snadno se dá digestoř čistit a jaká je její celková životnost. Vliv na cenu může mít dokonce i barva. Dalším faktorem ovlivňujícím cenu je bezesporu její designové provedení, zejména, je-li trubice na odvod páry viditelná, či skrytá.

Existují však i digestoře, které nemusí být nikam napojeny …takové ovšem potřebují filtry, což znamená další nezbytné výdaje pro Vaši domácnost. Dnes si můžete nejlevnější digestoř pořídit od 1 000KČ …horní hranice může sahat až k několika tisícům.

Proč si digestoř pořídit?

Pořízení digestoře se může mnohým lidem zdát jako úplná zbytečnost, zejména těm, kteří jsou zvyklý třeba 20 let vařit bez ní. Digestoř samozřejmě nedokáže pohltit 100% veškerých par vycházejících z hrnců či z pánví při vaření, velké procento jich však zachytí a odvede pryč. A nejenom, že odvodem těchto par zabráníte dalšímu zbytečnému navlhání Vaší domácnosti, ale dokonce Vám nebude Vaše domácnost ani tolik načichat. Digestořím vždy ujde nějaká část výparů, takže vlhkost i pach od vaření stále bude, svůj hlavní úkol však splní a výpary minimalizuje.

Kam digestoř umístit?

Digestoře se umisťují přesně nad sporák, stejně jako se radiátory umisťují pod okno, aby byly co nejefektivnější. Pokud byste umístili digestoř někam jinam, ztratila by zcela svůj význam a Vaše domácnost by navlhala a zapáchala parami, když právě vaříte, i nadále.