Vybíráme plot levně a účelně!

Vybíráme plot levně a účelně!

Autor obrázku: Steenbergs

Když si stavíme dům, chceme, aby naše okolí vypadalo dobře a zároveň, aby na náš pozemek nemohli nezvaní hosté. Každý z nás má ale představu o plotě jinou a tak se podíváme, jaké existují varianty, kdy se jaká hodí a podle čeho vybírat. A samozřejmě najdeme i tu nejlevnější variantu.

Od dřeva po plast

Moderní ploty nabízejí opravdu nepřebernou škálu možností a vyrábí se z mnoha materiálů. Samozřejmě, že i podle toho, z čeho je plot vyroben, se následně odvíjí konečná cena plotu. Mezi nejoblíbenější stálice samozřejmě patří dřevo a kov, ale díky nízké ceně se prosazuje i tvrzený plast nebo různé kombinace.

Podle čeho plot vlastně vybírat? Nejdůležitějším faktorem by jistě měl být účel. Pokud máme velkého psa, jistě bychom neměli pořizovat nízký plot z cihel nebo okrasného pletiva. Jestli nechceme, aby na náš pozemek bylo vidět, vyplatí se vysoký betonový plot s nějakým motivem. A pokud chceme ušetřit a zároveň pozemek chránit, může stačit pletivo na plot, čili drátěnka.

Jak je to se životností?

Počítejte s tím, že moderní materiály a ošetřující prostředky mohou ze dřeva, ale i kovu, udělat téměř nezničitelný materiál. Plast je sám o sobě téměř nesmrtelný, ale budeme-li se pravidelně starat i o dřevo nebo plot z pletiva, vydrží nám po celou generaci.

Samotné varianty plotů jsou snad nekonečné a dnes již jistě platí, že záleží na fantazii každého z nás. Ploty můžeme mít ozdobné dřevěné, můžeme použít svařované pletivo, různé plastové a kovové druhy ozdobných plotů, existují i kované a umělecké ploty. Volba také záleží na rozpočtu zákazníka.

Co je nejlevnější?

Pokud jste šikovný truhlář a plot si umíte vyrobit, možná bude pro vás nejlevnější vlastní výroba. Jinak asi nejlevnější a nejjednodušší variantou je pak plot z pletiva. Pletivo na plot je levné, vydrží velmi dlouho, je odolné a samozřejmě ani stavba plotu není nijak závratně těžká. Navíc lze pořídit mnoho druhů pletiv, ať pletivo poplastované nebo okrasné pletivo.