Zahradní krby s udírnou

Staly se velmi oblíbeným a nepostradatelným doplňkem zahrady. Své uplatnění mají především v létě. Právě v této době se často pořádají grilovací párty. Český národ je národem milovníků grilování a uzení. Proto si stále více získávají oblibu grily a zahradní krby s udírnou.

OpenClipartVectors / Pixabay

Nejste ještě majiteli zahradního krbu a uvažujete, že si nějaký zakoupíte? Pak věřte tomu, že zahradní krby s udírnou je tou správnou volbou. Kromě udírny bývají doplněny i grilovacím roštem, a proto jej lze využít jak ke grilování tak i uzení. Jeho využití je celoroční. V létě grilujete a přes zimu douzujete maso, klobásky, salámy.

Umístění

Pokud už zahradní krby s udírnou máte zakoupené, jejich umístění by mělo být na volném prostranství a neměly by stát pod zastřešeným prostorem. Musí se bezprostředně dodržet bezpečnostní vzdálenost od budov, stromů a dalších hořlavých materiálů. Kouř z udírny nesmí obtěžovat okolí. Plocha pod krbem by měla být vodorovná a se zpevněnou plochou. Jestliže nemá základovou desku, je dobré dát pod něj dlažbu nebo místo patřičně upravit štěrkopískovým podložím.

Ke grilování vždy používejte dřevěné uhlí. Ovšem nikdy jej nepodpalujte lihem nebo benzínem. Plameny nesmí přesahovat výše než je hranice horní plochy roštu. Oheň vždy nechávejte dohořet, nezalívejte jej vodou. Při grilování dbejte zvýšené opatrnosti, protože kovové díly jsou rozpálené a velmi snadno může dojít k popáleninám, především u dětí.

Konstrukce zahradních krbů s udírnou

Mají poněkud robustní konstrukci, ale tvary komínů vzhled zahradních krbů s udírnou poněkud zeštíhlují. Prostor pro topeniště je položen níže. Což umožňuje přípravu pokrmů a obsluhu krbu i udírny v sedě. Prakticky se skládají ze sedmi prefabrikovaných dílů z vymývaného betonu, barva betonu bývá hnědá nebo šedá, tří kovových dílů a litěného topeniště. K dalším součástem patří litinový rošt topeniště s krycím štítem na topeniště, dělící deska a klapka pro uzení.

Máte možnost zakoupit k němu i nástavec. Ten je určen k prodloužení komínů nad střechu altánu či pergoly. Vyrábí se ve dvou velikostech. Komín je vhodné vždy prodloužit maximálně o jeden nástavec. Pokud byste použili více nástavců, dochází ke snížení stability zahradního krbu s udírnou.

Zároveň dojde ke zvýšení zatížení nosných prvků. Proto výrobci doporučují u prodloužených komínů zahradních krbů jejich stabilitu zabezpečit ukotvením. K zahradním krbům s udírnou máte možnost dokoupit příslušenství jež je vhodné pro přípravu pokrmů při grilování. Patří mezi ně: grilovaní jehly a rošty, vyrobené z materiálů, které jsou vhodné pro přípravu pokrmů.