Jak si zařídit zahradu

Začíná jarní období a vy uvažujete o koupi nového nábytku, nebo kompletním vybavení zahrady, ale nevíte kde začít. Tento článek vám přináší plno nápadů a inspirace, díky které vykouzlíte zahradu jako z pohádky.

Příprava terénu

Základem pro celou zahradu je její povrch. Úprava terénu patří k hlavní fázi v celé renovaci. Je důležité hlínu zarovnat, odstranit plevel, kamení a suti, která by vám mohla bránit při budoucích výsadbách nebo instalaci nábytku. S tím vám pomohou různé nástroje určené právě k těmto účelům. Nesmíme zapomenout pohnojit nově upravenou půdu. Necháme ji nějakou dobu odpočinout a vstřebat živiny.

Vysetí trávníku

Když máte nachystaný povrch, nastává čas na zasetí trávníku. Na trhu je celá řada travin, a každá z nich má své určení. Je potřeba si uvědomit, jaké na naši zahradě jsou podmínky. To zejména, jestli je příliš slunečno, nebo spíše stín, anebo jestli bude hodně zatěžovaný a případně, jestli chcete anglický trávník, nebo tzv. květinovou louku. Výsev by měl nastat v měsíci dubnu, kdy jsou nejvhodnější teplotní podmínky. Musíte také uvažovat nad náročností, jak moc vašemu trávníku jste ochotni se věnovat, protože každý trávník potřebuje celoroční péči.

Dřeviny a výsadba

Ke každé zahradě neodmyslitelně patří stromy, květiny a ostatní rostliny. Hlavní roli v tomto výběru hraje především kam danou rostlinu chcete umístit. Pokud plánujete výsadbu velkých klasických dřevin, udělejte si na ně dostatek prostoru, ale nepřežeňte to. Nezapomínejte, že vše neustále roste a později to může zabírat spoustu místa a vytvořit nechtěný stín.

Zvažujete-li spíše plodící stromy, určitě si pro ně vytvořte samostatný prostor, mimo ostatní rosliny, a dopřejte jim přesně to, co vyžadují. Když se budete rozhodovat nad letničkami, cibulovitými rostlinami, anebo jinými květinami, výběr už nebude tak náročný, volte podle vaší libosti. U všeho ale platí, že pokud chcete mít nějaký užitek z vašich rostlin, musíte jim věnovat patřičný čas.

Jezírko

Představa vaší zahrady je zcela individuální, proto ne všichni chtějí jezírko. Je potřeba se rozhodnout, k jakým účelům jezírko bude sloužit a také je důležitá jeho velikost, od které se odvíjí náklady na stavbu a náročnost při údržbě. Nejčastěji se jezírka vytváří do fólií, které vám umožňují vytvarovat si jezírko dle vašich představ. Kameny, které použijete k dekorování mohou sloužit i k zatížení folie. Druhou možností je před připravená vanička. Pokud je vytvořený základ, nastává fáze dekorování, která jezírku vdechne život.

Dekorace do okrasných jezírek

Málokdo chce jen prázdná jezírka bez ozdob. Pokud se rozhodnete pro pořízení okrasných jezírek, patří k tomu i jeho vzhledová úprava. Nejčastější dekorací povrchu vody jsou lekníny, či jiné vodní rostliny. Vybírat můžete z velkého množství, které závisí především na umístění a možnostech vašeho jezírka. Okolí by mělo působit harmonickým a klidovým dojmem. Kdo si troufne na náročnější a nákladnější systém, může zabudovat malou fontánku nebo vodopád pro obzvlášťnění. Nabízí se také velké množství kamenných i dřevěných soch, které mohou poukázat na vaši originalitu. Pokud ovšem nechcete, aby vaše jezírko tvořilo ve vaší zahradě narušení, stačí použít okrasné dřeviny a na zasypání povrchu okolo třeba oblázky nebo přírodní směs drti.

Bazén

Bazén může mít různá provedení. S tím souvisí výhody i nevýhody. Když se rozhodnete pro zabudování bazénu do terénu, je potřeba počítat s celoroční údržbou a zazimováním. Je nákladný na výstavbu a vyžaduje spoustu úprav v terénu. V případě, že by došlo k problému ve funkci, bude náročná i celá oprava. V dnešní době si naštěstí můžete vybrat nejrůznější tvary a druhy bazénů tak, aby vám co nejvíce vyhovovali. Stejně tak je to i s doplňky. S výběrem vám mohou poradit přímo ve specializované prodejně, kde vám doporučí, jaký bazén a příslušenství jsou vhodné pro vaše umístění a využití. Pokud se ovšem rozhodnete, že vám postačí jen nafukovací bazén na sezónu, ulevíte tím nejen nabourání terénu, ale i vaší peněžence. Nezapomeňte však, že po sklizení bazénu je potřeba se postarat o povrch, zejména travinu, na které byl postaven.

Posezení

Dnes už existuje spousta druhů nejrůznějšího zahradního nábytku. Různé zahradní sestavy, houpačky, sítě, lehátka a další zajímavé vybavení. Každý se musí orientovat podle svých požadavků. Nejčastější nábytek je z ratanového dřeva nebo jen prostě ze dřeva. Působí to přírodně a je to poměrně snadné na údržbu. Sestavy můžete vybírat z různých velikostí a praktičností. Cenově se pohybují ve všech kategoriích a vybere si opravdu každý. Houpačky mají také co nabízet. Tady je preferencí hlavně stabilita. Malé houpačky se slabou konstrukcí toho mnohdy nevydrží tolik, jako ty masivní. Existuje také spousta barev a vymožeností jako jsou stolečky přímo na houpačkách nebo houpačky, které se dají sklopit, takže máte postel. Stejný případ jsou i lehátka. Nepřeberné množství s nejrůznějšími vymoženostmi. Jestliže se náš zahradní prostor nenachází ve stinném místě, nezbytnou součástí by měl být i slunečník, popřípadě přístřešek.

Zahradní domek

Je určitě jasné, že veškeré nářadí, hnojiva, cibulky od květin i samostatný nábytek je potřeba někde uskladnit, hlavně přes zimu. Nejčastější variantou bývají zahradní domky. Vytvořit si je může každý sám ze dřeva, ale dají se i zakoupit. Základem je, aby na zahradě pro ně bylo vhodné místo a vytvořené zázemí, nejčastěji z betonu, nebo dlaždic. Musíte uvažovat velikost, materiál i to, jak je konstruovaný. Můžete si vybrat s podlahou i bez, s okny nebo s velkými dveřmi. Tohle všechno volíte vy sami.