Pořádně se vyspíte pouze na kvalitní matraci

Zdravý a dostatečně kvalitní spánek je jedním z nejdůležitějších předpokladů pro pevné zdraví. V posteli strávíme přibližně třetinu života, a proto bychom neměli na vybavení ložnice šetřit, aby naše záda netrpěla, my si mohli v noci dostatečně odpočinout a ráno se nebudili rozespalí, ale vyspaní do růžova.

Matrace potřebuje optimální podporu

Pořízení postele je spíše estetickou záležitostí, ale matrace a rošt bychom měli vybírat opravdu pečlivě. S ohledem na naši nejčastější polohu při spaní a náš zdravotní stav. V dnešní době je na trhu spousta kvalitních matrací za přijatelné ceny, ale pokud k matraci pořídíme špatný rošt, nebude nám sloužit dobře. Lamelové rošty jsou vhodné pro latexové a pěnové matrace, pro lidi, kteří mají problémy se zády, či spí často na boku. Uleví tlaku na tělo při spánku a umožní nám dokonalou relaxaci v průběhu noci. Pevné rošty jsou lepší ve spojení s pružinovými, či taštičkovými matracemi. Díky pevné konstrukci roštu mohou pružiny lépe vyrovnávat tlak na matraci a my tak nebudeme ráno rozlámaní. Pevné rošty a taštičkové či pružinové matrace ocení spíše lidé, kteří spí na zádech a ti, kteří mají raději tvrdší poležení.

Jednolůžko nebo dvojlůžko?

Při nákupu matrací musíte brát ohledy i na rozměry vašeho lůžka. Je jen na vás, jestli koupíte velkou matraci vcelku, nebo použijete dvě matrace vedle sebe. Jedna velká matrace disponuje výhodou chybějící prohlubně vprostřed, je však méně praktická při stěhování a otáčení.  Dvě užší matrace vedle sebe jsou skvělé na údržbu a manipulaci, nevýhodou je, že pořídíte-li levnější výrobky, dost často dochází k borcení hrany po okrajích, speciálně u nekvalitních pružinových matrací. Nejčastěji kupovaným tipem matrací na jednolůžko jsou matrace 90 x 200 a matrace 100 x 200. Rozměr 180 x 200 je nejoblíbenějším do manželských postelí. Trendem dnešní doby jsou však matrace větších rozměrů, protože lidé mají rádi pohodlí. Výrobci naštěstí zareagovali na vývoj trhu rychle a běžně již mají větší velikosti matrací ve standartní nabídce. Dříve bylo jediným řešením nechat si vyrobit větší matrace na míru.