Home office v menším bytě? Pracovna musí být praktická i útulná

Epidemie nového koronaviru podnítila reorganizaci mnoha firem. Strach z šířícího se onemocnění přiměl zaměstnavatele k zavedení povinnosti pracovat z domova a celkové změny úhlu pohledu na home office. Co na to zaměstnanci? Rozdělili se na dvě skupiny. První si na kancelář ani nevzpomene, druhá si na domácí podmínky ne a ne zvyknout. Častým důvodem, a to především pro obyvatele menších bytů, je nedostatek kvalitního pracovního prostoru. Možností, jak si vytvořit útulné místo pro práci z domu, je přitom víc než dost. Inspirujte se!

Hlavní je mít klid

Pracovat se dá téměř kdekoliv, ale zřejmě cítíte, že na gauči, půl metru od ostatních členů domácnosti, kteří si právě dávají seriálový maraton, to nebude pravé ořechové. Klíčem k produktivitě je klid – a ten budete mít v nejodlehlejší části bytu.

Pokud nemáte k dispozici celou místnost, nezoufejte. Pracovní koutek hravě vytvoříte třeba v prostoru mezi dvěma vestavěnými šatními skříněmi. A jestli vám stísněný prostor neumožňuje umístění klasického kancelářského stolu, pořiďte si na stěnu sklopnou desku.

Ve výhodě jsou obyvatelé mezonetů. Minipracovnu mohou situovat přímo pod schody. Podobně lze samozřejmě využít libovolné zákoutí v bytě.

Prostředí, které motivuje

Kvalita pracovního prostředí má na efektivitu práce enormní vliv. Kromě vhodně zvolené kombinace osvětlení, dostatečného přísunu čerstvého vzduchu a nízké hlučnosti (neměla být vyšší než 40 dB – s odhlučněním oken vám pomohou např. závěsy) je důležitá i estetická stránka. Vyšperkujte si proto pracovní koutek tím, co vás inspiruje a motivuje k vyššímu výkonu. Příjemné atmosféry docílíte velmi snadno – například pomocí stylové tapety a několika menších dekorací.