Co všechno nabídne architektonická kancelář? Oběhá za vás i úřady

Přenechte starost o stavbu profesionálům. Zkušená architektonická kancelář může ušetřit čas i peníze.

fasdfasd

                                                                                   Zdroj: Bigstockphoto.com

Chtěli byste vlastní domeček? Mít dům je krásný sen, ale pokud si chcete postavit úplně nový dům, může to být docela zdlouhavé, zvlášť pokud se rozhodnete, že si vše budete řešit sami. Stavba se může protáhnout i na několik let. Už získat samotné stavební povolení může být naprostý horor, pokud se nevyznáte v nejrůznějších zákonech a povinnostech a nevíte, jak to chodí na úřadech.

Pokud chcete čas i peníze ušetřit, raději investujte do služeb seriozní architektonické kanceláře, které vás celým procesem stavby provede bez komplikací. Kromě toho architektonická kancelář může nabízet i hotové projekty, takzvané katalogové domy, díky kterým si ušetříte hned několik zdlouhavých kroků.

 Architektonická studie

Pokud si chcete postavit originální dům, nejdříve se musí navrhnout jeho vizuální podoba a umístění na daný pozemek. V této chvíli by měl s vámi architekt komunikovat o vašich představách, o vašem životním stylu a plánech do budoucna. Měl by se přijít podívat na pozemek a přeměřit si ho.

V této fázi je nutné, abyste si s architektem rozuměli a abyste mu důvěřovali. Pokud máte pocit, že se vám snaží vnutit nějaké svoje představy, určitě to není ten správný pro vás. V domě budete bydlet vy a vaše rodina, a tak je důležité, aby s vámi architekt vedl dialog a naslouchal vám.

Projekt na územní rozhodnutí

Pokud se vám hotová architektonická studie zalíbí, můžete s daným studiem pokračovat i nadále. S projektem na územní rozhodnutí začne celá stavba nabírat konkrétnější obrysy – zadefinují se přesné výšky, materiály, místa pro připojení inženýrských sítí… V případě rodinných domů vás však tento bod zřejmě mine. Je normální, že se slučuje s projektem na stavební povolení.

Projekt na stavební povolení

Každá architektonická kancelář by pro vás měla umět vypracovat kvalitní projekt na stavební povolení, který splňuje všechny náležitosti, a kde je dopodrobna rozpracovaná nejen architektura, ale i všechny profese, jako je statika nebo rozvod vody, elektřiny, odpadu. Ani projekt na stavebnípovolení, především u složitějších staveb, k samotné realizaci nestačí.

Projekt na realizaci stavby

Seriozní architektonické kanceláře by tak měly vypracovat i realizační projekt, kde už je vše do detailu rozpracované. Najdete zde i podrobnou technickou zprávu a rozpočet vypracovaný do posledního detailu. Jeho součástí mohou být i návrhy interiéru jednotlivých místností, pokud si za ně připlatíte.

Inženýring

Zdá se vám to složité a trošku vás všechny tyto kroky odradily od samotné stavby? Už si s hrůzou představujete, jak budete po úřadech shánět stavební povolení? Architektonické kanceláře tak často nabízejí i inženýring, díky kterému za vás oběhají všechny úřady. I tak se ale musíte připravit na to, že získat stavební povolení může trvat i několik měsíců.

Stavební dozor

Pokud si myslíte, že stavební dozor si budete dělat sami, pak si to dvakrát rozmyslete. Je to velmi náročné a vyžaduje to určitou flexibilitu, což může být v kombinaci se zaměstnáním docela náročné. Kromě toho vám mohou chybět i potřebné znalosti. Pokud si připlatíte, architektonická kancelář vám stavební dozor zajistí a nebudete se tak muset starat o to, zda stavba běží přesně v souladu s projektem.