Jak na koupi domu či bytu?

By: Bradley Gordon

Chystáte se koupit starší dům/byt či novostavbu a chcete mít jistotu, že peníze, které do nákupu vložíte, nebudou přemrštěné? Chcete dům bez dalších investic nebo vám následná práce na vašem novém bydlení nevadí? Tento článek Vám umožní se správně rozhodnout.

Cena

Nejdříve se sami musíte zamyslet, jak velkou částku jste ochotni do bydlení investovat. Zda to má být vašich našetřených půl milionu, či půjčených deset. Jistě každý by chtěl bydlení co nejlevněji, v moderním provedení a hned. Hypotéku nám nabízí nepřeberné množství společností, ale chcete celý život splácet neskutečně vysokou částku? Je nutné brát si půjčku ve výši třech milionů, když by stačila polovina této částky? Pojďme se na to podívat pod lupou.

Lokalita

V druhé řadě se musíte rozhodnout, v jaké lokalitě se má váš dům či byt nacházet. Již za umístění totiž platíte značnou část z celkové ceny nemovitosti. V případě velkých měst a jejich bezprostředního okolí si můžete připlatit i několik set tisíc. Je tedy vhodné, zvolit alternativu, kdy se budete blížit ke svým vysněným ideálům co nejvíce, ale cena pro Vás bude co možná nejpříznivější.

Zde je možný příklad:

Už dlouho toužíte po bydlení v Praze avšak byty a domy se zde pohybují v několika milionových částkách. Ustupte tedy alespoň trochu od svých požadavků a zkuste zvolit lokalitu o třicet či padesát kilometrů dál, což je stále velice blízko a uvidíte, že se nákupní cena sníží k Vašemu prospěchu.

Stav nemovitosti

Zde se nabízí otázka „K rekonstrukci či nikoli?“.

V případě koupi nového domu či bytu je předpokladem, že bude odpovídat normám a po stránce funkční by měl být v naprostém pořádku. I tak však mějte oči otevřené, a kdyby se Vám cokoli nezdálo, neváhejte se zeptat dosavadního majitele a žádat si veškeré informace ke stavu nemovitosti.

Další možností je zakoupení staršího domu/bytu, jehož cena je o poznání nižší, avšak je nutná rekonstrukce, která může přijít natolik draho, že se Vám nevyplatí. V případě, že máte šikovné ruce a jste schopni velké množství provést sami, je to určitě dobrou volbou, v opačném případě by ale bylo vhodnější zakoupit dům nový, protože peníze, které do následných úprav a oprav vložíte, budou neúměrné prvotní ceně domu.

Nejrizikovějším faktorem u starších domů je vlhnutí zdiva, které by znamenalo dodatečné doplňování hydro-izolace, což je většinou velmi pracná záležitost. Snažte se mu proto vyhnout. Prvním znakem vlhnutí je opadaná omítka ve spodních částech domu. Dále plísně, či viditelné vlhké fleky. Nebojte se tedy kouknout za skřínky či jiný nábytek, které by tyto faktory mohli skrývat.

Dalším problémem bývají dřevěné konstrukce, jako jsou stropy, podlahy a hlavně krov, které mohou být napadeni škůdci, anebo jednoduše vlivem vlhkosti trouchnivý. Je proto nutné toto zkontrolovat i za cenu, že byste si s sebou měli vzít odborníka.

V případě, že tyto věci budou v pořádku, je venkovní zateplení či výměna oken už pouhou maličkostí.

„Sousedské spory“

Na konec si ale dejte pozor, zda příjezdová cesta k domu není ve vlastnictví některého ze sousedících domů a není nutno na ni uvalit věcné břemeno a nevznikly tak zbytečné problémy.

Závěrem podotýkám, že prodej domu/bytu, který má na starost některá z realitních kanceláří je většinou také o pár desítek tisíc dražší, důvodem jsou jejich provize, které majitel velmi často přidává k ceně. Výhodnému kupu zdar!