Tapety? Už zase frčí…

By: THOR

Není tomu tak dlouho, co se tapety hromadně strhávaly ze zdí a lidé si místo nich pořizovaly barvy. Barvy to byly většinou dost výrazné a měly zpravidla jen jeden odstín. Tato doba už ale opět pomalu, ale jistě odchází a přichází doba nová. Tou jsou tapety a ty se staly opravdovým trendem, kterému odolává jen málo jedinců.

Většinou, když se chytáme rekonstruovat, nebo se stěhujeme, tak s tapetami počítáme. Na trhu je opravdu velké množství vzorů, které udělají vaší domácnost nevšední a krásnou, že bude pro vás těžké si z této široké škály vybrat. Tapeta samozřejmě musí být sladěna s celkovým interiérem a podle toho byste tedy měli vybírat.

Při výběru dbejte na to, aby šlo o tapetu kvalitní, která vydrží a která bude mít nejen hezký vzor, ale bude mít i pevný materiál. Doporučuji vybírat je osobně, tak, abyste viděli, co vlastně kupujete za odstín. Pokud se rozhodnete kupovat tapetu přes internet, tak se může stát, že vůbec netrefíte barvu.

Důležité je také dobře naměřit místnost a koupit raději více, než méně. Kdyby vám tapeta došla u posledního pruhu, tak byste museli řešit dost prekérní situaci. Mohli byste se také dočkat toho, že tapeta, která vám došla, už v obchodě nebude, a to by byl asi velký problém. Proto vždy myslete na to, že je lepší koupit více metrů.

Počítat byste také měli s tím, že pokud má vzor, tak na sebe musí vzory vzájemně navazovat, a to může znamenat větší množství odřezků, než se kterým jste původně počítali.

Kromě tapety je také důležité vybrat dobré lepidlo. Nechte si poradit v obchodě, ve kterém nakupujete, jaké konkrétní lepidlo se nejlépe hodí na tu tapetu, kterou si právě kupujete. Lepidlo by mělo dobře držet, ale zároveň by nemělo poničit zeď v momentě, kdy ji ze zdi odstraňujeme. Počítat také musíme s tím, že tapetu na zdi nebudeme chtít mít věčně a přijde doba, kdy se jí budeme snažit sundat.