Trvalé bydliště – proč mít a nemít nahlášené

trvalé bydliště
trvalé bydliště, Autor obrázku: Uptown Saint John

Není snad nikdo, kdo by neslyšel termín „místo trvalého pobytu“. Místo trvalého pobytu je upraveno zákonem č. 133/2000 Sb. v platném znění. Tento zákon říká, že místo trvalého pobytu je adresa, kterou si zvolí sám občan. Zařízení musí mít číslo popisné, evidenční či orientační a musí být určeno k bydlení, ubytování či individuální rekreaci. Ale co když si trvalé bydliště nenahlásíte? Kdy je lepší ho mít a kdy nemít?

Když si trvalé bydliště nenahlásíte

Nechcete-li si nahlásit místo trvalého pobytu, nemusíte, ale s tím je spojena nejen řada výhod, ale i nevýhod. Jestliže si nepřihlásíte místo trvalého pobytu, pak vás úřady či jiné orgány nenajdou. Takové úřady se nechtějí namáhat s tím, aby vyhledávali, kde zrovna bydlíte, a tak vás raději pustí k vodě. Může to být však jak výhoda, tak i nevýhoda. Dalším pozitivem je, že nemusíte platit některé poplatky, které se vztahují na místo trvalého pobytu. Jedná se například o poplatky na svoz komunálního odpadu, poplatky za psa či další.

    Tip: Pokud vás zajímá, jak změnit trvalé bydliště krok za krokem, přečtěte si tento článek

Tam, kde jsou ale výhody, jsou přirozeně i nevýhody. A s tím, že si nenahlásíte místo trvalého pobytu, jsou také spojena negativa. Pokud ještě nemáte řidičský průkaz, úřad vám ho nemůže vydat, protože s možností, že nemáte trvalý pobyt, nepočítá. Nemůžete jít také k volbám, protože se neocitnete na seznamu voličů, který je sestavován právě podle trvalého bydliště osob. A v neposlední řadě nemůžete získat živnostenské oprávnění, protože živnostenský úřad nevydává oprávnění žádné osobě bez trvalého pobytu.

Mýty o zrušení trvalého pobytu

Spousta lidí si myslí, že když si odhlásí místo trvalého pobytu, vyhne se exekuci. Je to mýtus, protože exekutoři si vás mohou najít a mohou zabavit movité věci, nikoliv pouze nemovitosti. Než se tedy rozhodnete odhlásit místo trvalého bydliště, zvažte veškerá pro a proti. Ne vždy to má výhodu, a tak byste měli uvážit, zda vám stojí za to ušetřit několik set korun na poplatcích.

Autor: Michaela Brázdilová