Mezonetové bydlení

Mezonetové bydlení

Autor obrázku: Paragon Apartments

Mezonetové byty nabízejí velký prostor, který tak koresponduje s prostorem domu. Je velký, vzdušný, má hodně světla a je typickým trendem dnešního bydlení. Je to kompromis mezi bytem a domem, chybí tam jen zahrada, a tím i hodně práce, ke které každý nemá vztah, nebo na ni nemá vzhledem k časové zaneprázdněnosti čas.

Čím jsou pro lidi zajímavé

Mezonety lákají nové majitele hlavně proto, že mají obrovská okna, která pouštějí hodně světla a jsou situovány v posledním patře s otevřeným podkrovím, a tak je tam dostatek světla. Díky střešním oknům nabízí hezký výhled a pocit vzdušnosti.

V přízemní části jsou situovány společenské prostory, tedy kuchyni, která bývá propojená s jídelnou či obývacím pokojem. Pokud jde o velký nadstandardní byt, tak je tam i jedna koupelna. V patře pak většinou bývá oddělený pokoj, sociální zařízení a šatna, ale samozřejmě se podle požadavků klientů dá mezonet přestavit až po velkou luxusní rezidenci nebo designový skvost.

V čem tví mínusy

Mezonety mají ale i problémy, prvním z nich je schodiště, které je v mezonetu nutností. Může být sice velmi vkusně provedené, takže může být dominantou celého bytu, ale jakmile bude moc úzké, točité a strmé, tak vám žádnou radost nepřinese. Pokud po něm budete nosit vysavač, nebo malé dítě v náručí, pak určitě nebudete rádi, že je máte. Je to součást bytu, která musí mít správné parametry.

Také vysoké stropy mohou přinést jistá úskalí, protože budou chtít atypický styl nábytku. Také vytápění nebude úplně jednoduché, teplo totiž stoupá do horního patra, takže dole může být chladněji, proto je důležité, aby mezonet navrhoval zkušený architekt, který má s cirkulací vzduchu a výměnou tepla zkušenosti a ví, jak vhodně umístit podlahové vytápění.

 

Bydlení v mezonetu opravdu není pro každého. Někdo to pozná hned na první pohled, ale jiný je na pochybách, protože chce, aby takové bydlení vyhovovalo dětem. Dobré by tedy bylo zkusit si bydlení nanečisto, prohlédnout si, jak to v  mezonetovém bytě vypadá a zkusit si tam chvilku bydlet. Je to opravdu netypické bydlení.

Možná si vysoké stropy zamilujete a budete rádi, že máte tolik prostoru a necítíte v bytě záchvěv klaustrofobie.