Barva i penetrace fasády musí mít stejné složení

Barva i penetrace fasády musí mít stejné složení

Chcete se pustit do rekonstrukce fasády, která už takříkajíc má svoje odžito? Pak se musíte na tuto pracnou práci, která vás čeká, poctivě připravit a pustit se do toho. Máte před sebou dlouhý, náročný úkol, na jehož konci čeká sladká odměna v podobě nové omítky, která vydrží dlouhé roky a která tak splní nejen vaše praktické sny, ale také estetické.

Možnosti a potřeby fasády

Autor obrázku: pnwra

Můžeme vybrat nejen barevné provedení, ale i to, z čeho bude nová omítka připravena a jakým způsobem bude nanášena. A když se řekne omítka, tak je důležitá i její nedílná součást, a tou je penetrace.

Platí pravidlo, že všechny fasádní barvy vyžadují stejný druh penetrace. Je to akrylátová barva? Pak na ni přijde akrylátová penetrace, a to jak hloubková, tak i normální. Pokud volíme silikátovou a silikonovou fasádní barvu, pak i ona má svou vlastní penetraci. Pokud volíme silikátovou barvu, pak slouží silikátová penetrace také k ředění barvy.

Pohodlná a efektivná práce s fasádním válečkem

Nátěr se dělá fasádním válečkem, který má polstrování uvnitř, a také delší vlas, a tak se barva dostane i do různých hlubokých nerovností. Váleček je vhodný i na nátěr u dekorativních a moderních omítek, tedy tam, kde se provádí například nová omítka na zateplenou budovu, a to se provádí jak od rýhované, tak zrnité, přes mnichovskou, točenou, tahanou a jiné.

Na tyto typy se užívají fasádní barvy, které dokáží taky v tenčí vrstvě zakrýt a přetřít, ale i nanášet se pomocí válečků s kratším vlasem. Mezi takové omítky patří kupříkladu KNAUF Kbelorit Struktural s roztíraných a Kbolorit Dekoral s rýhovaným povrchem. Fasádní barva Barlet Plus s rozemletými skelnými vlákny, jež dokáží překryt i mikropraskliny a taky nedojde k vylití fasádní barvy z mezírek.