Požární prevence bytů 2. část – hydranty a hlásiče kouře

Hydranty nejsou okrasným stolkem, ale musí být provozuschopné

Autor obrázku: CWCS Managed Hosting

Začínající požár se jimi dá dobře zlikvidovat, či aspoň zabránit dalšímu rozvoji a šíření před tím, než zasáhnou hasiči. Často si však lidé pletou hydranty s květinovými stolečky, nebo dokonce s popelníky či nedobytným trezorem a tyto skříně, v nichž je hydrant ukrytý, zamykají.

Nezřídka se taky objevují ve sběrných surovinách, protože části hadic a proudnic obsahují tolik ceněný hliník. Pak se to ovšem pro obyvatele domu může stát osudným…

Co se uzamykání hydrantových skříní týče, musí mít visací nebo jiné zámky a klíč musí být přístupný v bezprostřední vzdálenosti od něj, tedy například v prosklené skříňce u hydrantu nebo na podestě mezi jednotlivými byty. Pokud se někdo rozhodne rozdat klíče od hydrantu mezi lidi, pak se toto opatření bohužel hodnotí jako neúčinné, protože lidé po několika měsících nevědí, kde tento klíč vzali, nebo jestli ho vůbec dostali.

Kontrola hydrantů se provádí podobně jako u hasicých přístrojů, a to jedenkrát za rok.

Omylem je myslet si, že když je v domě hydrant, tak hasicí přístroj už tam být nemusí. PHP se umisťuje tak, aby byl trvale dostupný a rukojeť je nejvýš 150 cm nad podlahou.

Hlásiče kouře

Je všeobecně známo, že požár zpozorovaný hned po vzniku, je jednoduché zajistit tak, aby se nerozhořel a nezpůsobil škody. To splňuje jednoduché zařízení, autonomní hlásič kouře. Hlásič nemusí mít přívod proudu, ale na jednom místě má jak baterii, detekční komoru i vestavěnou sirénu. On sám provede auto test a upozorní na vybitou baterii. Lze ho umístit na chatu, na byt i do domu.