Zahradní traktůrek

K údržbě velké zahrady, jejímu sekání, k úklidu dvora se vám bude hodit zahradní technika. Především tedy zahradní traktůrek. Dokáže Vám pomoci s údržbou velmi rozlehlého pozemku i zahrady. Využijte ho při sekání trávy, jejím provzdušňování, převozu materiálu i sklizni.

ClkerFreeVectorImages / Pixabay

Kdy se vyplatí?

Plně je využijete na plochách od 1500 metrů čtverečních. Tam už si opravdu jenom se sekačkou nevystačíte. Zahradní traktůrek se dělí na traktor se žacím ústrojím mezi osami, který zvládne kromě sekání i připojení nejrůznějších nástavců, adaptérů a vozíků a ridery. Ridery jsou menší a levnější. Hodí se na sekání trávy kolem stromů i keřů.

Jaký zahradní traktůrek vybrat?

Náročnost a rovnost terénu patří mezi nejdůležitější kritérium výběru. Pokud disponuje vaše zahrada náročnou plochou s množstvím nerovností a stoupáním, vyplatí se pořídit zahradní traktůrek s náhonem na všechny čtyři kola. Pomocí tohoto náhonu není veškerá zátěž soustředěná jen na přední nápravu. Díky tomu nedochází k prokluzu kol a smýkaní stroje.

Je-li zahrada členitá s množstvím stromů a keřů, raději se poohlédněte po rideru. Ridery jsou levnější než klasické traktory a díky minimální šířce projedou i zahradními vrátky. To vám zaručí lepší a přesnější ovladatelnost a manévrování se strojem na menší ploše.

Nejdůležitější část zahradního traktůrku

Jedná se o motor. Nikdy si nekupujte traktůrek, jehož motor nemá výkon 17 koní. Dále je i důležité provedení žacího ústrojí. Musí umět nejen posekat trávu, ale i jí posbírat do sběrného koše. Na našem trhu můžete koupit traktůrek jak s mechanickou převodovkou, tak i hydraulickou. Nejžádanějším je právě ten s hydraulickou převodovkou, jelikož vám zajistí plynou regulaci jízdy.

Výhody Pořídit si zahradní traktůrek je jistě nemalá a dlouhodobá investice. Naproti tomu se jedná o nejsnazší a nejpohodlnější způsob, jak se starat o svoji zahradu. Díky většímu záběru nabízí

rychlejší a kvalitnější sečení. Hodně výkonný stroj zvládne za hodinu i plochu fotbalového hřiště. Umožňuje připojení dalších nástavců, jako jsou radlice, hrábě nebo přívěsné vozíky. A dražší typy vybavené náhonovým hřídelem umožňují připojit i aktivní příslušenství, například provzdušňovač, vertikutátor nebo rozmetač hnojiv.