Rodinný dům je vysněným bydlením pro mnoho zájemců

Pokud si chcete pořídit rodinný dům, připravte se na spoustu starostí souvisejících s jeho pořízením. Dnes není jednoduchou záležitostí už jen samotný výběr. Na trhu sice existuje mnoho variant rodinných domů od těch na klíč, až po individuální projekty. Ovšem každá varianta má své pro a proti. Ani rekonstrukce staršího rodinného domu není nic snadného.

Když se lidí zeptáte na jejich představu o ideálním bydlení, většinou se shodnou. Jejich představa je jednoznačná, ideálním bydlením je rodinný dům. Ovšem musí se nacházet v dobře dostupné lokalitě s občanskou vybaveností. Stále více lidí, proto uvažuje při pořizování vlastního bydlení, zda si pořídit byt nebo za téměř stejnou cenu rodinný dům kousek za městem. Většinou se lidem zamlouvá varianta druhá.

Nový rodinný dům můžeme pořídit několika způsoby. Nejjednodušším způsobem je vybrat si z typových novostaveb. Typové novostavby v rámci developerských projektů rostou v posledních letech jako houby po dešti v blízkosti měst. Kupující si tak ušetří starosti s přípravou, realizací i kolaudací stavby.

Nevýhodou typových novostaveb ovšem bývá omezená možnost přizpůsobení vzhledu domu individuálním požadavkům budoucích majitelů. Značně omezená je také jejich kontrola a možnost ovlivnění kvality stavby. Cena materiálů i stavebních prací roste, a developeři tak musejí hledat úspory ber, kde ber. Problémy s rodinným domem se tak můžou objevit až za několik let, kdy na jejich reklamaci bude pozdě.

Komplikovanější cestu k pořízení rodinného domu představuje výstavba rodinného domu podle individuálního projektu. Zde začínají starosti již při hledání vhodného stavebního pozemku. Zajímavé stavební pozemky v žádaných lokalitách bývají velmi drahé. Pokud naleznete levnou parcelu, nedá se na ní stavět. V okolí měst se proto, často prodávají rozkouskované pole, které se hodí pro výstavbu satelitních městeček.

I toto bydlení má ovšem do ideálu hodně daleko. Mezi další úskalí individuální výstavby rodinného domu patří sestavení kvalitního projektu. Podcenění stavební přípravy a snaha ušetři na projektu finance, tak často vede ke zkomplikování výstavby rodinného domu. Před zahájením projektu je potřeba sehnat firmu a stavební povolení. Hlavní dávku starostí ovšem přinese až realizace výstavby rodinného domu.

Hned na začátku stavby rodinného domu podle individuálního plánu může nastat problém s vyřízením hypotéky. Stavba rodinného domu může být totiž k účelu hypotéky použita, až po jejím zápisu do katastru nemovitostí. Zápis do katastru nemovitostí lze provést, až na základě geometrického plánu. Geometrický plán ovšem může být zpracován teprve poté, co je jasné stavebně-technické a funkční uspořádání rodinného domu. Bance tak musí být dána do zástavy jiná nemovitost.

Existují i lidé, kterým nevyhovuje výstavba rodinného domu z hromadné výstavby. Ovšem nemají čas ani chuť osobně se věnovat stavbě rodinného domu. Raději proto zvolí možnost kompletní výstavby rodinného domu na klíč. Pokud se jim podaří najít dobrého projektanta, seriózní firmu a nekompromisní stavební dozor, mohou si ušetřit nervy i finance. Předpokladem úspěchu je ovšem dobré smluvní zajištění dodávaných prací.

Ovšem realita je jiná. Ve většině případů je výběr dodavatelů pro stavbu rodinného domu na klíč sázkou do loterie. Správně vybrat stavební firmu není lehké. Ovšem platí zásada, že menší firma odvede vždy kvalitnější práci.