Méně peněz za energie, více peněz pro vaši zábavu

cable-1868352_640Sami nejlépe víte, že každoroční výdaje za energie mohou být někdy lehce čárou přes rozpočet. Kolikrát jste doma slyšeli: „Už jsou tady zase účty za elektřinu, to je zase pálka.“ Pravděpodobně nejednou. A kolikrát jste hledali způsob, jak by se na energiích dalo ušetřit? To už je asi těžší odpověd. 

Většina lidí netuší, že může velice razantně ušetřit, když se pokusí vyhledat výhodnější smlouvu třeba i u jiného dodavatele. Podle některých statistik třeba i 80% spotřebitelů přeplácí za energie, přestože by mohli během krátké chvíle získat o mnoho výhodnější smlouvu a ušetřit tisíce korun ročně.

Nižší výdaje za energie snadno

Je zcela irelevantní, zda jste pouhý nájemník nebo danou nemovitost vlastníte, v obou případech máte možnost zúčastnit se takzvané energetické aukce. Aukce neboli soutěž je principiálně velmi jednoduchá záležitost.

Spotřebitel vyhlásí soutěž, ve které je on jakousi odměnou pro toho dodavatele, který dokáže nabídnout nejnižší cenu, případně nejvýhodnější závazek. A jelikož se jedná o nesmírně kompetitivní prostředí, dodavatelé se často velice agresivně navzájem předhání a cena, kterou jsou schopni nabídnout, může někdy i vyrazit dech.

Co je důležité vědět předem

Energetické aukce jsou možná principiálně dost jednoduché, ale je tu několik věcí, které ji pro obyčejného spotřebitele dost komplikují. A to někdy natolik, že to celou aukci znemožní. Nicméně je zde řešení, viz dále.

Podmínky a postupy – pro člověka, který není znalý energetického průmyslu a moc se v těchto věcech nevyzná, je často nejobtížnější právě znalost podmínek a postupů energetické aukce. Nebudeme si nic nalhávat, je zde opravdu hodně velké množství papírování a potřebných dokumentů.

Stávající dodavtel – Dodavatel, kterého nyní využíváte, často není příliš ochotný s vámi na pořádání energetické aukce spolupracovat, ačkoliv je jeho součinnost někdy vyžadována. (Obzvláště, pokud od něho potřebujete nějaké dokumenty.

Legální kličky – V některých smlouvách se občas najdou ne zcela zjevné kličky, které vás zcela legálně k nějakému dodavateli mohou bolestivě upoutat. Přesně to je důvod, proč je vhodné využívat specialistů na energetické soutěže.

Jak to vše vyřídit během pár minut a z domova

Přesto existuje cesta, jak celý proces získání o mnoho výhodnější smlouvy zjednodušit – a strávit tím pouhých pár minut a pak jen sledovat, jak je možné ušetřit. (A někdy je to změna opravdu razantní.) Touto cestou jsou firmy, které se na to specializují, a to například Energetická kancelář (EK.cz).

Energetická kancelář vyřizuje celou energetickou soutěž vaším jménem. Jediné, co je třeba, je podpis, ale i ten lze vyřídit v klidu vašeho domova. Kurýr je totiž vyslán s dohodou až k vám domů a vy pak tedy jen sledujete, jak šetříte své peníze.

Tato služba je zdarma – více informací se dočtete na oficiálním webu firmy Energetická kancelář.