Červotoč není příjemný spolubydlící. Jak ho zlikvidovat?

Představa, že se s dřevokazným hmyzem můžeme setkat především na chatě či chalupě, je poněkud naivní. Červotoč příliš vybíravý není a klidně se usadí v moderní dřevostavbě. Anebo ve zděném rodinném domě, který mu nabídne dostatek dřevěných příležitostí k pohodovému chroupání. To jen tak na odlehčenou. V následujících řádcích se zaměříme na to, jak se s nevítaným hostem poprat a ukázat mu, kdo je v domácnosti pánem.

Jak poznáte, že máte červotoče doma?

Pokud jste na podlaze, v bezprostřední blízkosti dřevěné konstrukce či nábytku, narazili na jemné piliny, zkuste se v noci soustředit, jestli v okolí daného místa neuslyšíte specifické chroupání. Pak by to znamenalo, že se u vás zabydlel červotoč, jehož apetit vám způsobí nejednu vrásku na čele.

Likvidace červotoče naštěstí není složitá. Nicméně než se pustíte do „akce“, měli byste ujasnit, o jaká druh se jedná. Obvykle se ukáže, že jde o červotoče proužkovaného, který se vyznačuje světlou až tmavě hnědou barvou krovek, jež navíc zdobí tečkované rýhy. Jedná se o poměrně malého brouka – dorůstá cca 3-4 mm a obvykle se nevydává daleko od místa, kde se vylíhl. Samičky následně kladou vajíčka do výletových otvorů či jiných děr a škvír ve dřevě. Zpravidla si vybírají dřevo jehličnanů, z listnatých stromů jen ve výjimečných případech.

Pro červotoče proužkovaného je zároveň typické, že napadá dřevo pouze ze strany interiéru. V nábytku či jiné dřevěné konstrukci může přežívat až tři roky. Délka larválního stádia závisí na míře vlhkosti a okolní teplotě. Oproti odolnějšímu tesaříkovi červotoči vadí vyšší teplota vzduchu. Zahubit ho může také mráz, což neplatí pro červotoče umrlčího – ten snáší extrémní teploty a nehledí ani na druh dřeva. Většinou si vybírá starší dřevěné trámy, v nábytku a interiéru obecně se prakticky nevyskytuje.

Způsob likvidace závisí na rozsahu poškození

Ideální stav je, když se červotoč do obydlí vůbec nedostane. Toho lze docílit důslednou prevencí, která spočívá především v použití vysušeného řeziva, a to zejména dřeva listnáčů. Nový nábytek s povrchovou úpravou je sám o sobě dostatečně chráněn. Problém může nastat u starších kusů, právě v nich může sídlit kolonie larev, jež se po transformaci na dospělé jedince rozprostřou na další místa v domácnosti.

Možností, jak červotoče zlikvidovat, je několik. Jednou z nich je ochrana dřeva formou impregnace, která je účinná v případě, že larvy nejsou příliš hluboko ve dřevě. Další metodou je hubení mikrovlnným zářením, jež larvy doslova uvaří zaživa. Odborníci disponují i jinými moderními technologiemi, např. ioinizujícím gama zářením, jehož výhodou je šetrnost vůči dřevu.