Sklo jako moderní materiál – 4. část

Autor obrázku: AGC Glass Europe

Skleněné příčky jsou ideální do menších prostor, jakými jsou malé byty a domu, které díky své subtilnosti nezabírají hodně místa a navíc propouštějí do celého prostoru hodně světla, takže nám poslouží dvojím metrem a my si můžeme vychutnat hezké a opticky zvětšené prostory, které nám ušetří místo, peněženku a pomohou nám prozářit obytné prostory přirozeným světlem, což ocení nejen naše peněženka, ale také náš zrak.

Ze skla se dá vyrobit i nábytek, který se v ostatním prostoru chová jako neviditelný a tím pádem nezahlcuje zbytek místnosti. Proto nám dále navozuje pocit vzdušnosti.

Obývací pokoj může být oddělený a zároveň propojený od ostatních místností skleněnou příčkou či dveřmi, a tak jako nerozhodní majitelé nemovitosti těžíme z výhod obou. Máme dva prostory, takže v kuchyni máme přípravnu pokrmů, které pak v obývacím pokoji servírujeme, ale zároveň vidíme na své hosty a neseparujeme se od nich příčkami, kterými bychom si udělali separé kuchyni a hosty tak oddělili.

Co je co?

Sklo float – neboli čiré – průhledné sklo, je nejvíce používané sklo. Lze jej pískovat či gravírovat. Pro úpravu pískování je tento typ skla perfektní, jeho efekt je totiž ještě výraznější.

Sklo satináto – jednostranně leptané sklo, které se taky nazývá ledové sklo, není průhledné, ale průsvitné, jeho průhledem vidíme nezaostřené obrysy, často se používá do bočník světlíků, nadsvětlíků a podobně.

Planibel – obchodní označení pro celoplošné barevné sklo.

Grafosklo – designové sklo, které má vnitřní motiv, může to být digitální tisk či textilie.

Laminová skla se vyrábějí plošným spojením dvou či více tabulí skla, mezi kterými je umístěna bezpečnostní fólie a používá se tam, kde klademe důraz na bezpečnost. Pokud se rozpadne, tak zůstanou neostré střepy, které jsou ve fólii.