Na co si dávat pozor při koupi bytu

Autor obrázku: Andrew Bennett

Na co si dávat pozor při koupi bytu

Nikdy není nazbyt pemýšlet kolem a kolem o věcech, které se zdají být ve spojitosti s nákupem bydlení jasné. Nikdy nevíte, co vás napadne a na co ještě přijdete.

Jaká je cena za jeden m2

Tady jsou pravidla jasně daná. Developeři však velmi dobře vědí, že se s tímto údajem dá hezky manipulovat. Můžete například narazit na až pět různých metod, jakými se vypočítá průměrná cena jednoho metru čtverečního. Samozřejmě, že pak je i jiný výsledek, a to až o desítky tisíc. Musíme si zkontrolovat, zda je do výpočtu zahrnuta také garáž či terasa, balkon, jestli se také vyměření těchto míst počítá do obytné plochy našeho budoucího bytu.

Někde se volí kompromis a do výměru bytu se počítá určitá část z výměry příslušenství. Taky je důležité, jestli je cena s DPH či bez ní. Pokud je ale lepší cena, tak to může být také tím, že je byt v horší lokalitě, která může být hodně vzdálená od centra města nebo má horší provedení.

Další důležitou věcí je financování

Většina lidí potřebuje půjčit několikamilionovou částku, aby si mohli dovolit nákup svého nového bytu. Takže většina z nich volí hypotéku. Je třeba porovnat všechny cenové nabídky.

Dnes jsou úrokové sazby opravdu zajímavé, takže je to velmi výhodné. Protože se nejedná o nízkou investici, pak se vyplatí srovnávat nabídky konkurenčních bank. Developer sice může sjednat nejvýhodnější úrok, ale pokud je to opravu solidní společnost, pak by neměl být problém si nechat byt financovat podle toho, co si sami vyberete.

Dejte si taky pozor na možnou insolvenci, například v případě nemoci nebo ztráty zaměstnání. Je to sice výhodné z tohoto úhlu pohledu, ale samozřejmě budou chtít banky za tuto službu vyšší úrok, než byste sjednali bez ní.

Peníze vynaložené za cenu energie

Jestli jste spokojení s tím, že máte hezký byt a ještě k tomu za dobrou cenu, máte vyřešenou hypotéku a máte taky vybavení do bytu, pak ještě nemáte úplně vyhráno. Měli byste se zamyslet nad tím, kolik ještě budete muset měsíčně dát peněz do vytápění a jaká bude celková energetická náročnost bydlení.

Sice je dnes trendem ekologický byt, ale často se volí levný neúsporný byt. Přitom již od ležošního roku by se měl prokazovat prodej nemovitosti Průkazem energetické náročnosti budovy. Tak si můžete sami porovnat, jakou bude mít váš budoucí byt náklady za energie. Minimem, které stanovuje vyhláška pro novostavby je energetická třída C, a dnes se právě v této kategorii vyskytuje většina nových bytů.

Pokud zvolíte třídu B, můžete ušetřit svou peněženku až o polovinu nákladů. Samozřejmě, že cílem je energetická třída A, ale tady si musíte sáhnout hlouběji do kapsy, když si necháváte vypracovat projekt, protože stavba pasivního domu stojí hodně peněz.