Pevná telefonní síť, její výhody a nevýhody

By: Esparta Palma

Dnešní moderní svět ovládá komunikace přes všechny možné přístroje. Avšak už jen málo lidí má doma pevnou telefonní síť, protože pevnou linku nahradily mobilní telefony.

Proč je dobré doma mít pevnou linku?

Pevná telefonní síť je komunikační síť, která do přístroje vede pomocí vedení. Výhoda toho, že jste k síti připojeni jistým kabelem, spočívá v tom, že nikdy nepřijdete o signál. Navíc dnes existují i moderní pevné linky, které vzhledem mohou připomínat první verze mobilních telefonů, aneb jedná se o přenosnou pevnou linku, kdy lze sluchátko přenášet, avšak pouze do omezené vzdálenosti.

Jaká je nevýhoda pevné linky?

Nevýhoda může právě to, že jde o připojení přes kabel, protože díky tomu se pevná telefonní síť stává imobilní, což znamená, že si sluchátko nemůžete hodit do kabelky a jet e známým a podobně. Kromě toho jde o zařízení, které není zadarmo a i tato záležitost potřebuje jistou měsíční taxu a to i když zrovna nevoláte, což je další nevýhodou.

Pro koho je pevná linka vhodná?

Není divu, že pevnou linku více méně nahradily mobilní telefony, avšak ještě existují starší lidé, kteří si pevnou linku zachovávají. Pro starší lidi jde určitě o lepší variantu, protože většinu času tráví doma, takže nepotřebují přenosný telefon a také mnoho obilních telefonu se důchodcům zdají těžké na ovládání, přestože se mnohdy pevná linka nevyplatí ani těmto lidem, je to pro ně stále lepší volba.

Jaké jsou čísla na pevné lince?

Volání na pevnou linku se liší, než když voláte z mobilu na mobil a ve většině případů je volání na pevnou linku o něco dražší, proto se mnozí zajímají, jak poznají telefonní čísla pevné linky. Je to poměrně snadné, jelikož telefonní čísla této služby začínají číslicemi od dvou do pěti.

Kde mohu najít telefonní čísla?

Kdysi bylo normální, že lidé každý rok dostávali zlaté stránky, kde nalezli veškerá čísla pevných linek nejen na různé firmy a lékaře, ale také i na soukromé osoby. Avšak dnes se už málokdy setkáte s takovýmto seznamem. Proto mnozí lidé volí internetové portály, které takovéto seznamy nabízejí.

Důležité:

Avšak jsou důležitá čísla, která by měl každý člověk znát zpaměti. I když většinou bývají automaticky uloženy na SIM kartách mobilních telefonů, jedná se o čísla tísňového volání.

  • 155 – číslo na záchrannou službu
  • 158 – číslo na policejní službu
  • 150 – číslo na hasiče
  • 112 – evropská tísňová linka

O tom, zda má cenu platit pevnou linku, se musí rozhodnout každý sám, někdo si raději zaplatí, než aby se trápil s těžkým ovládáním mobilních telefonů. Avšak někdy je dobré mít telefon při sobě.