Zahradní bazény se hodí seniorům i rodinám s dětmi

Málokdo z nás si dovede představit léto bez koupání. Voda a koupání nám pomáhá uvolňovat svalstvo a nechá tělo odpočinout od gravitační síly. Plavání otužuje, zlepšuje dýchání a hodně pomáhá s relaxací. A takové zahradní bazény jsou tím pravým potěšením pro zpříjemnění letních dnů. Na zahradě ho uvítají nejen děti, ale i dospělí.

Pokud je ještě nemáte, projděte se po zahradě a popřemýšlejte, kam by se daly umístit. Pravda je taková, že útulné a pohodové bydlení se bez nich neobejde. Výběr místa nebude tím nejsložitějším krokem. Složité je vybrat si ty pravé zahradní bazény pro zahrady. Pojďte si tedy na následujících řádcích přečíst, podle jakých kritérií si vybrat.

Rozhodování o pořízení

V současné době máte na výběr z různých typů a velikostí bazénů. Jsou i zastřešené nebo nezastřešené v různém provedení. Pří rozhodování zda ho pořídit anebo ne, je důležité zvážit všechna pro a proti. Klíčovou otázkou při pořízení jsou klimatické podmínky v lokalitě, kde se plánuje postavit. Naprosto jistě se musí vědět, zda je to lokalita vhodná pro stavbu venkovních zahradních bazénů.

Jisté je jen to, že nemá smysl pořizovat ho v horských oblastech. Ani na svahu obráceném k severu. Jedná se totiž o zcela nevyhovující klimatické podmínky. Je potřeba myslet i na to, že bazény nejsou jen radost, ale i starost. A to především o vodu a údržbu.

Umístění a zdroj pitné vody pro zahradní bazény

Jejich umístění je nutné věnovat dostatečně velkou pozornost. Musí se zvážit veškeré vazby k zahradě, domu, chatě či chalupě. Podloží, kam se bude umísťovat, musí být pevné a stabilní. Špatným rozhodnutím by bylo postavit je například na okraj svahu s navezenou zeminou. Stejně tak nevhodné by bylo umístění do míst bažinatých nebo jílovitých. Vybrané místo by mělo být v dostatečné vzdálenosti od stromů a keřů, ze kterých budou padat listy, květy, jehličí. Polohu v blízkosti domu je potřeba volit tak, abychom zároveň optimalizovali vzdálenost k technickému zázemí bazénů a ke zdroji vody.

Po vybrání místa je důležité zjistit, zda bude na blízku dostatečný zdroj pitné vody. Zdroj by měl být v dostatečné kvalitě i kvantitě. Prostorové řešení vždy vychází z prostorových i ekonomických možností. Volte raději bazény s pevnou konstrukcí. Stanou se tak součástí zahrady na řadu let.

Vzhled a vybavení Jestliže máte již promyšlené všechna tato základní rozhodovací kritéria, začnete uvažovat nad velikostí, vzhledem a účelem. Je jistě pochopitelné, že jiné rozměry bude mít bazén určený pouze pro vodní hrátky dětí a jinak velký bude bazén pro milovníky plavání. Vybavit ho můžete například podvodním osvětlením, protiproudem, skluzavkou pro děti, skokanským můstkem pro dospělé atd. Záleží tedy jen a jen na Vás, čím vším ho vybavíte. Jako součást zahrady je pochopitelně objektem pozornosti a zájmu především dětí.