Zvedá se voda, buďte připraveni!

Poslední dny v televizi i rádiích neustále posloucháme, že nás čekají bouřky a vydatné deště. Není divu, že jsou lidé nespokojení, jednak jim deště kazí léto, ale hlavně mají strach z povodní. Povodně jsou opravdu živelnou katastrofou a jen těžko se může člověk připravit na něco takového.

Máte důvod bát se povodní?

V případě, že už jste byli párkrát zaplavení vodou, tak jistě víte, jak jste na tom s ohrožením povodní. Ovšem jsou lidé, kteří ještě neznají své okolí natolik dobře, a tak se mohou stresovat a možná i zbytečně. Proto je důležité informovat se o tom, zda patříte do bezpečné povodňové zóny, což není nic složitého. Buďto si zajdete na obecní úřad anebo stačí strávit pár minut na internetu, kde tuto zprávu jistě snadno najdete.

Zavazadlo s tím nejnutnějším se vždy hodí

Pokud patříte do ohrožené zóny anebo vidíte, že voda kolem vás se velice rychle zvedá a vypadá to, že se každým dnem dostane i do vašich domů, měli byste si začít pomalu balit. Prvním pravidlem je, že toho nesmíte mít hodně, protože je důležité, abyste to odnesli v rukách, kdybyste z domu před vodou utíkali, a hned druhým pravidlem je, abyste u sebe měli to nejnutnější, což je pití, jídlo, doklady, jako je občanský průkaz, rodný list a podobně. Rozhodně si vezměte veškeré finance, které máte v domě poschovávané. Nezapomeňte ani na sirky či zapalovač a nůž. Samozřejmě, že pokud vám zbude místo, můžete přibalit věc, kterou máte rádi. Někdy je sice pravděpodobné, že zavazadlo ani nepoužijete, protože voda se dostane jen do sklepů a vám nijak neublíží, ale vždy je lepší být v pohotovosti a raději mít zavazadlo připravené.

I sklep lze připravit

Pokud se bojíte jen toho, že by se při povodních do vašeho sklepa dostala voda, lze se na to připravit. Musíte ze sklepa vynést veškeré přístroje, které jakou na elektriku, jako je vrtačka a podobně. A v případě, že máte dostatek prostoru, měli byste vynést také veškeré zavařeniny, protože se říká, že když prošly povodní, neměly by se jíst. Takže nechat sklep úplně prázdný a pak se nemusíte tolik obávat, protože když budete mít hodně vody, přijdou vám ji přečerpat hasiči a všechno bude v pořádku.

Pytle s pískem jsou klasika

Snad i malé dítě ví, že když nám hrozí záplavy vodou, tak musíme rychle plnit pytle s pískem, protože písek spoustu vody pohltí, a tak by vás měl ochránit před novou ve sklepě a jinými nepříjemnostmi. Záleží na tom, kolik vody vás potká, protože ani písek nesaje do nekonečna. A hlavně, jak silná voda přijde, protože mnohdy se stane, že ani pytle s pískem nejsou výhrou, protože vám odplavou stejně jako třeba automobil a podobně.

I auto lze zachránit

Jak už bylo výše zmíněno, často se setkáváme s tím, že při povodních nám odplují i auta, což je velká finanční škoda. Pokud vidíte, že se voda neuvěřitelně rychle zvedá anebo proudí, tak je nejlepší auto vyvést na nějaký vysoký kopec, kde by se voda neměla dostat. Ovšem ani to není jistota.

Povodně jsou opravdu něco hrozného, a tak není divu, že spoustu lidí hned popadne panika, a proto je důležité připravit se ještě, než se něco stane.