Stavební chemie

Stavební chemie představuje perspektivní a rychle se rozvíjející součást stavebnictví. V současnosti se velmi rychle vyvíjí nové stavební materiály. Tyto pomáhají zlepšovat efektivitu práce. Především v důsledku komplexnosti připravených hmot se snižuje riziko lidských chyb. K lidským chybám často docházelo především v souvislosti s nedodržením správného mísícího poměru, složením malt a betonů, nebo nevhodnou aplikací ve vztahu k určeným materiálům.

Vylepšené vlastnosti nových stavebních materiálů v důsledku stavení chemie jsou schopny částečně eliminovat vlivy venkovního prostředí. Zejména velice kvalitně eliminují vlivy počasí. Vykazují výrazně lepší techonologicko – pracovní a uživatelské vlastnosti. Ovšem na druhé straně vyžadují dodržování předepsaných aplikačních postupů a všech stanovených podmínek.


 

Termín stavební chemie představuje velice široký pojem. Zahrnuje celou škálu výrobků ze všech oblastí stavebnictví. S výrobky stavební chemie se setkáme v každé stavební činnosti. Např. při stavbě základů i střechy. Rovněž se používá v interiéru.

Hlavními výhodami je rychlost, snadná aplikace, vysoká kvalita přizpůsobená konkrétním kvalitám domu. Stavební chemie zahrnuje profesionální výrobky, se kterými pracují pouze odborníci ze stavebnictví. Dále se může konstatovat, že zahrnuje i výrobky hobby. Za profesionální výrobky se považují různé typy zušlechťujících příměsí do betonu, omítkovin, či samonivelační a hydroizolační stěrky. Hobby produkty využijeme zejména při opravách či drobných stavebních pracích.

Výrobky stavební chemie nám umožňují volit zcela netradiční stavební postupy. Ušetří drahocenný čas a sníží i vysoké stavební náklady. Zde je přehled základních produktů stavební chemie. Možná se necháte inspirovat a některý z nich v budoucnu využijete.

Silikonové tmely

Tmely na bázi silikonů se staly velmi oblíbenými pomocníky. Tmely jsou baleny do kartuží, takže manipulace s nimi je velmi jednoduchá. Dnes existuje celá řada tmelů, které jsou vhodné pro specifické použití prakticky v celém domě. Nejširší využití mají univerzální tmely.

Sanitární varianta stavební chemie

Silikony vytvoření v sanitární variantě je vhodné využít všude tam, kde se řeší nároky na hygienické řešení koupelny, wc. Tmely jsou acetátového typu. Hlavní vlastností těchto tmelů je ochrana proti plísním. Ochrana proti plísním je zaručená proti plísňovými látkami v tmelu.

Tmely proti prasklinám

Jedná se o tmely na bázi akrylátové disperze. Tmely tak mají jedinečnou schopnost vyplňovat i ty nejmenší prasklinky. Široké využití tak nachází především v interiérech domu. Další velmi užitečnou vlastností akrylátových tmelů je jejich vynikající přilnavost.

Montážní pěny

Montážní pěny jsou chemicky vystaveny na bázi polyuretanu. Používají se k upevňování, vyplňování a izolování mezer a prasklin. Většinou má profesionální využití.